Praktikal Diploma Di Audit Firm !!

Bismilahirahmanirahimm.. (sory klau eja salah. yg penting sebutannyaa)

Assalamualaikum.. nervous skit nak cerita. sebab takut korang sedang cari something yg berbeza. btw kita proceed je k.

aku budak diploma in accountancy. lecturer and bapak saudara aku prefer kitorg praktikal dkt audit firm. of course korang smua mcm tu jgk kan. smua org nk kita masuk audit firm supaya dapat blaja lagi dan lagi. and yeah. siapa x dngr nasihat org lebih tua dan berpengalaman rugi sangat sangat.

apa salahnya masuk audit firm. kita ambik akaun, so nk fhm akaun or mahir dalam akaun, dkt audit firm la citer dia. x kan nk buat keje photostate kertas je. klau mcm tu, lebih baik pegi buat keje part time je haha.

siapa rasa seram nk masuk audit firm,,, angkat tangannn. semua orang seram weyhh. tapi kau kena sedar, kau budak praktikal, sifat budak2 x bole ada. kau kena pandai kawal situasi yang korang dapat. nk teman or x de kawan, semua tu letak tepi. kau datang nk blaja weyh. dalam firm tu ada manusia. manusia itu la yg korang akan kena bergaul. klau tak suka bergaul,, kau hadap je keje yg dia bagi. da pukul 6 or 7 camtu, nak balik,, balik la. haha.

x tau la pulk klau2 setiap audit firm, ada system yg berbeza or mcm mna tah. yg aku tahu, tmpt aku praktikal nii... dikira ok la. btw, mind set kita yg kena ok. klau kau negatif je memanjang,, negatif la jadi dia sampai habis.

mcm kawan kawan aku la. dorang cerita itu ini. aku bayangkan situasi tu mcm mna. seriously suasana dorang ok je. friendly smua ada. klau garang or tegas.. biasala tu. nama pun nk blaja,, jgn la nangis. tapi da abis cerita, dorang kata, x sabar nk habis praktikal. woii... aku tak nak abis lg kott... aku masuk awal ni pun.. bnyk bnda lg yg aku nk kena blaja. ceritanya adalah.. kau budak akaun,, dah tentu tentu la hadap laptop. dah tentu tentu la ddk dlm office memanjang.

aku nak ingtkan lg skali,, mind set tu penting. dtg cari ilmu. bkn utk lepak2 time x de lecturer. dan bkn jgk baca buku time ada exam je. klau kau nk mcm tu, tunggu degree nnt.

time aku masuk praktikal, semua org tanya aku. masuk sorang je ke. kawan yg lain mana. mcm mna bole tau audit firm dkt sini. pada aku soalan tu agak pelik la sikit. da rasa pelik tu,, muka aku jd blurrr hahaha. mmg aku sorang pun masuk. ditambahkan lg,, aku tesilap bg tarikh. aku masuk awal dua minggu woi. aku akn abis awal seminggu. time aku diploma,, aku sorang je budak melaka. so mmg ptt la aku mmg sorang kan. aku cari audit firm guna internet je. aku tawakal sebenarnya. x nak demand sangt. dapat audit firm cina pun jadila~  last2 Allah bg aku audit firm melayu.. Alhamdulillah..

so korang x yah demand or harap tinggi2. percaya pada Allah je. btulkan niat. Allah akan bg apa yg terbaik utk korang. percaya pada diri k.

kerja yg dia bagi

di audit firm, dorang akan bg kerja. kerja utk senangkan kerja dorang. iaitu key in data. korang just kena tau debit kredit je. klau x tau, x pe. nnt dia ajar. klau lambat pickup tu.. catat la setiap apa yg dia ckp.. then buat nota, cuba fahamkan. sendiri kena survive. jangan menyusahkan org kat situ k. system yg dia guna dkt situ,, klau x tau sngt, tnya kawan je la. x kan staff nk kena ulang alik pegi dkt awakk... soci, sofp smua tu... x yahh. kita guna system. system da buat da hahaha. debit kredit je penting k.

klau dkt tmpt aku... nak makan ke,, nk dengar lagu, nk g kedai jap ke, smua bole. tpi kena mntk izin la. semua org kena behave k. jgn sampai ganggu org. staff bole buat lawak smua. sporting. dngr je audit firm, msti ada bnyk keje yg takkan pernah habis. so nk elakkan rasa stress, dorang smua sporting n masuk air. mcm aku ckp. jgn negatif sngt. kita yg kawal diri kita. klau positif, positif la kita utk hadapi smuanya. "nak hidup, kena pandai"


korang nak aku cerita pasal apa lg ek. apa yg korang nak tau. aku rasa yg ni je kot penting. yg lain... korang bole rasai sndr la suasana dan peraturan dia. klau nak tau something, bg tau k. aku on je nk cerita.


Assalamualaikum.

Ulasan

  1. boleh saya tahu anda praktikal di mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. di melaka.. maaf tak dapat bagi tau detail tmptnya.. :)

      Padam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

tentang aku yang tak menarik pun

tahun 2017