Catatan

rasa terhina.

hari ni aku nak cerita pasal layanan org terhadap aku.

klau kau nampak org layan aku dgn baik, itu semua aku tak tau nk nyatakan mcm mna. sbb hidup aku penuh dgn layanan yg tak baik. smpai tahap aku stress dgn mulut org yg mcm xde insurance maybe bak kata org dulu2..

lihat aku dari luaran, nmpk selekeh. selebet. mcm bodo je.

aku sedih la org tak hargai dan tak nampak apa aku beri dkt org org yg di luar sana. family aku pun tak nampak. apatah lg org lain.

aku mudah HARGAI kebaikan org. tapi kebaikan aku org susah nak nampak. tak nampak takpa. yg jd masalahnya klau bnda buruk yg akn berlaku, aku jgk dipersalahkan. aku sedih tahap gunung skrg ni.

aku fhm sllunya klau ada masalah of course la stress. but, aku sndr ada bnyk bnda nk kena settle. aku da la nk final exam. 70% utk final. aku nak target A sbb nk dpt dean list kan. tp hal aku takda sapa kesah pun. bila dpt result, kata aku bodoh. like seriously itukah kata kata yang aku dapat.

aku cerita masalh aku itu ini. mereka tak bg jwpn pu…

perasaan kosong aku.

hai pembaca sekalian. tetiba rasa sedih dan sayu ditengah malam. padahal baru lepas solat. sebelum solat td aku dok pertikai itu ini dalam fikiran aku. ni da solat semua, rasa sayu pulk.

aku rasa, aku ni anak sulung, smpai bila2 kot aku takda penghargaan dkt sapa2. org yg cuba rapat dgn aku pun, asik condemn aku. but only one person ni la which is my best friend ever, dia xpnh lg la tinggalkan aku. aku sedih ke.. stress ke.. dia tetap akn ada. maybe sbb dia ada pengalaman mcm2, so dia snng fhm apa aku rasa.

ada org yg fhm dan cuba jaga perasaan kita, amat amat la menguntungkan. hati aku ni, nth brp kali tak diendahkan. aku sangka, bila dah besar, aku akn diberi perhatian. silap pulk pemikiran aku. mkin besar, mkin tak diendahkan sbnrnya. tambah pulk aku ni jenis boleh baca air muka org.

just a random story about my life. mlm ni just nk luah apa yg terbuku dihati je. aku sbnrya, nk capai kejayaan sbb makayh aku. aku nk dorang tersenyum dan gembira melalui sekeping kertas yg aku akn tun…

confused~

nak cerita sikit tentang apa yang aku sedang keliru. 
1. aku tak dihiraukan. 2. aku dikasihi tanpa sebab 3. aku dilema dengan pergaduhan yang berlaku 4. aku dipulaukan 5. aku ada group baru 6. aku perlu happy walaupun aku kekok 7. aku trauma dgn perpisahan 8. aku rasa menjengkelkan untuk hadapi fasa seterusnya 9. aku takut kehilangan lagi 10. aku rasa benda buruk terus akan berlaku 11. budak sekolah yang desperate 12. berubah
1. aku tak dihiraukan
terasa agak terkejut dan terpinggir pabila orang buat aku macam tak wujud. maybe mereka ada kawan, mereka tinggalkan aku yang seorang ini berseorangan. mungkin jgk sebab aku nampak alim.. dan mereka pun anggap aku tak sekepala dengan mereka. ataupun aku terlalu matang untuk bersikap sempoi. sehinggakan mereka rasa kekok dan gagap untuk berbual. ataupun muka aku yang serius selalu.. mereka anggap aku serius mungkin.
2. aku dikasihi tanpa sebab
aku datang disini berseorangan. mereka datang dengan group masing2. secara terkejutnya mereka ajak bergossip. da…

3 minggu lagi degree Mari . . .

Assalamualaikum....

post aku sebelum ni tentang aku sebagai budak accountancy yang tak pandai kan. haha.

aku tak tau nak gelak ke apa. sebab.. di label sebagai budak tak pandai, tak kelakar pun. rasa terseksa struggle tiada siapa yang tahu~

masa sekolah dulu.. aku budak aliran science.. struggle jugak. but result tak okay jgk. but tak fail ok haha. so diploma aku ambik akaun sebab result aku macam better ambik akaun rasanya~ time tu confuse. dalam 9 subjek, 1 je A. mathematic~ reason apa tak tau. da nama pun confuse, akaun je la rasanya. faktor peluang pekerjaan jugak aku pilih tu. yup, pilih sebab kerja.

tak lama lagi... aku akan masuk alam degree.... melalui pengalaman Diploma yang pahit... tapi aku rasa maniss.. haha pahit sebab result tahpape. manis sebab aku rasa makin minat dengan akaun ni. kiranya keputusan aku ambik bidang ni tak salah.

so so so so so . . . . . .
aku rasa nervous dan takut untuk lalui alam degree... tak tau yang ianya indah atau busy giler atau something weird wi…

pengalaman budak accountancy---

Assalamualaikum :) :) :)

okay korang, so now aku nak cerita pasal . . . . . .

"pemilihan selepas diploma in accountancy"

for sure aku cerita pasal aku. hahah.

first,
aku bukanlah budak account time sekolah dulu. dan aku bukanlah budak pandai. bukan jugak budak pickup. apatah lagi bukan budak last minute tapi result gempak.

time diploma dulu, aku try biasakan diri dengan suasana account. maksudnya, ilmu akaun yang aku belajar ni, bagi aku, benda ni benda baru yang aku baru fikir.

selama aku sekolah, kita dah dibiasakan diri dengan belajar sains dari awal lg. i dun know dari tadika or darjah satu blajar sains. but it is for the first time for me untuk biasakan diri dengan akaun.

akaun ni, ianya tentang putaran hidup mengenai duit. ada je benda yang berkaitan. ada je benda yang tiba tiba ada kena mengena. kita perlu tahu menguruskan hal kita, hal orang, hal sapa sapa jelah. kadang kadang rasa macam detektif pun ada. ada je key word yang baru jumpa dan semuanya first time la bagi…

luahan hati aku.

Assalamualaikum.

Hai pembaca sekalian. Kalau korang sudi baca,, thanks sesangat. at least, ada la jgk orang dngr luahan hati aku ni.

jika kau percaya penamat bagi sebuah cerita itu indah jika kau menjadi orang yang baik, kau beruntung. kerana kau masih percaya. tapi kekadang kau rasa benci dan mengamuk giler bila ianya lambat hadir. bila difikirkan balik, jika ia tamat yang bahagia, aku tidak lagi ada disini. aku di tempat yang lain. adakah aku ingin bersama mereka lagi. adakah aku ingin lari dari mereka semua.

aku bukan sesiapa. aku biasa. tak menarik. tak tertarik dek orang pun. jika orang ingin nilai aku, mereka takkan nampak apa yang baik tentang aku. aku takda manfaat untuk mereka pun. aku orang yg biasa sangat. aku tak hina diri aku. orang orang yang suka tolak aku. aku tak kisah ditolak. tapi apabila semua orang menolak, aku rasa sakit. kadang kadang orang tolak dengan kuat. ada jugak tolak dengan perlahan. aku usik sikit, mereka tengking. padahal aku tak tolak dorang pun.

kau …

tentang aku yang tak menarik pun

Assalamualaikum.

siapa kenal aku dekat sini... aku baik baik je sekarang. aku mcm korang jugak... ada masalah itu biasa~ hidup seperti biasa itu biasa~

something wrong somewhere. aku rasa alone tetiba. bkn nak kata apa la.. aku terasa aku ada tetinggal sesuatu yang milik aku. and yes. ketenangan itu perlu dicari dgn beribadah. and yeah, of course kena beribadah.. nanti hidup kita tak tenang.

maksud aku adalah.. akal aku mcm da tau something. tapi aku rasa bnda tu aku tertinggal or aku tak sedar. x pasti apa dia. mungkin barang, mngkin jugak perasaan, nasihat, motivasi, hal agama, or ilmu yg aku blaja maybe. ataupun ianya soal hak aku sebagai manusia.

anak dara tua.

apa akan jadi klau anda adalah anak dara tua. boleh ke hidup alone. boleh ke kering kan hati tanpa ada sebarang perasaan.

klau dah kawin, dan akhirnya manusia yang kau sayang itu hanya fake smasa bercinta,, bagaimana pula? kau kena hidup dgn dia slamanya. kau tak boleh cerai dgnnya. Allah x suka manusia bercerai. kau peremp…

Praktikal Diploma Di Audit Firm !!

Bismilahirahmanirahimm.. (sory klau eja salah. yg penting sebutannyaa)

Assalamualaikum.. nervous skit nak cerita. sebab takut korang sedang cari something yg berbeza. btw kita proceed je k.

aku budak diploma in accountancy. lecturer and bapak saudara aku prefer kitorg praktikal dkt audit firm. of course korang smua mcm tu jgk kan. smua org nk kita masuk audit firm supaya dapat blaja lagi dan lagi. and yeah. siapa x dngr nasihat org lebih tua dan berpengalaman rugi sangat sangat.

apa salahnya masuk audit firm. kita ambik akaun, so nk fhm akaun or mahir dalam akaun, dkt audit firm la citer dia. x kan nk buat keje photostate kertas je. klau mcm tu, lebih baik pegi buat keje part time je haha.

siapa rasa seram nk masuk audit firm,,, angkat tangannn. semua orang seram weyhh. tapi kau kena sedar, kau budak praktikal, sifat budak2 x bole ada. kau kena pandai kawal situasi yang korang dapat. nk teman or x de kawan, semua tu letak tepi. kau datang nk blaja weyh. dalam firm tu ada manusia. manu…

tahun 2017

Assalamualaikum.

aku post kali ni sempena
- berakhirnya bulan 12 ,
- say bye to Bangi say hye to Bandar Melaka,
- slamat tinggal kenangan kolej,
- berakhirnya examination n now face the reality of account
- akhir jgk zaman jatuh, dan aku nk try bangkit sempena tahun baru
- akhiri zaman pemalas
- tolong la rajin beribadah trutama fahami apa yang kau baca
- maybe busy maybe not. kita tngok.

yang mana aku tak list kan tu, sorry. x dpt nk fikir sngt.
jika dipanjangkan umur, aku mmg bertuah. bertuah sebab Allah bagi aku rasai pengalaman yg seterusnya. kita takkan tahu samada ajal kita hari ni atau esok atau bila2. dan bagaimana pula kita dimatikan. yg itu seram.

bagaimana jenazah kita. bagaimana kubur kita. mudah ke. senang ke. tenang? hm banyakkan berdoa agar diampunkan segalanya dan kita terus berubah menjadi yang lebih baik. terutamanya amalan dan hati.

aku start praktikal awal bulan satu. department account.
aku nak department audit sebenarnya. dah dpt yg ni Alhamdulillah..
aku baru le…